Duin en Bosch

Een eigen wereld in Castricum

Al meer dan honderd jaar staat er in de duinen bij Castricum een psychiatrische kliniek. Vanaf de opening in 1909 groeit het ziekenhuis in de duinen uit tot een begrip in de regio. In de kliniek wonen rond de 800 patiënten, die door de jaren heen onderhevig zijn aan de grillen van de wetenschap. Sommige operaties of behandelingen van vroeger leidden in het ergste geval tot de dood van een patiënt. Gelukkig zijn deze barbaarse methodes tegenwoordig overbodig.

Het complex geeft gelukkig ook veel positieve impuls aan de regio. Het biedt werkgelegenheid aan tientallen zusters, broeders en doktoren en allerlei soorten huishoudelijk- en onderhoudspersoneel. Ook worden er door patiënten, personeel en omringende bewoners veel sport-, muziek- en excursieverenigingen opgericht.

Tegenwoordig zijn er elk weekend talloze treinreizigers te zien. Het gebied leent zich namelijk uitstekend voor recreatie. Tientallen mensen stappen op station Castricum uit om te beginnen aan een ‘duinwandeling’. De spoorbaan Amsterdam – Alkmaar raakt hier aan de duinenrij en je stapt dus praktisch uit in het schitterende duingebied. Wanneer je de wandeling evenwijdig aan de spoorbaan maakt, over de Duinenboschweg richting de voormalig psychiatrische kliniek, dan loop je over een wandelpad dat uiteindelijk midden op het terrein van Duin en Bosch eindigt. Weinigen van de wandelaars zullen zich realiseren dat er dan wordt gelopen over een voormalige trambaan!