Amsterdam aan Zee

Kamperen in de duinen

De prachtige ligging naast het bosrijke duingebied trekt al decennialang vele rustzoekers naar Castricum en Bakkum. De natuur van het strand en duingebied heeft een grote aantrekkingskracht. Dit is dan ook de reden dat Bakkum een populaire vakantiebestemming is, en er in de 20e eeuw een camping werd gesticht. Hierover wordt wel gezegd dat het de oudste camping van Nederland is. De camping is een populaire bestemming onder Amsterdammers, die de drukte van de grote stad wilden ontvluchten. Daarom wordt camping Bakkum ook wel Amsterdam aan Zee of Klein Mokum genoemd.

Aan het eind van de 19e eeuw was een groot deel van de Castricumse en Bakkumse duinen in bezit van prinses Sophie von Wied, een verre verwante van de koninklijke familie. Vervolgens nam de provincie Noord-Holland in 1903 haar bezittingen over. De eerste wildkampeerders streken in 1914 neer in het bos tegenover Johanna’s Hoeve. Rond 1920 waren er al meer kampeerders die hun tentje in Bakkum hadden opgezet en de provincie zag een mooie kans. In 1920 gaf de provincie, die eigenaar van het duingebied was, 20 kampeervergunningen af. In loop van de jaren ’20 groeide dit aantal sterk: meer dan 500 kampeerders hadden hun tentje in Bakkum opgeslagen en het kampeergeld betaald. In 1927 werden de eerste sanitaire voorzieningen op het terrein gebouwd en een jaar later vond uiteindelijk de officiële opening plaats.

In die vroege tijd was de fiets het aangewezen vervoermiddel. De kampeerders bonden hun tent achterop en waren klaar om te gaan! Fietskamperen was in het begin nog wel een elitaire aangelegenheid, maar toen de arbeiders meer vrije tijd kregen, konden ook zij naar buiten. De zomergasten van vroeger waren voor een groot deel Amsterdammers en dat is nog steeds zo. Toch is het niet alleen Amsterdam-West dat hier kampeert. Een belangrijk verschil met vroeger is dat de meeste kampeerders van het eerste uur afkomstig waren uit de arbeidersklasse en de nieuwkomers juist jong en hoogopgeleid zijn. Een gemengde bevolking dus. Maar wat de verschillen ook zijn, iedereen komt voor hetzelfde; de natuur, het strand en de sfeer.