Friezen in Noord-Holland

Het verhaal van Hilde

In 1995 vinden archeologen in een opgraving dichtbij Castricum de resten van een vrouw. Al gauw krijgt ze de naam Hilde. Hildes dood is een mysterie. Bij haar vondst ligt ze op haar buik in een kuil. Ze is nog geen dertig jaar oud. Of ze ziek was, vermoord of zelfs geofferd is niet duidelijk. Ze is in ieder geval niet overvallen, want ze draagt nog een mooie halsketting. Dieven hadden die zeker mee willen nemen.

Hilde leefde in het Oer-IJ. Castricum is hier ruim tweeduizend jaar geleden een onderdeel van. Het is een waterrijk gebied vol kwelders, geulen en kreken. De Romeinen noemen de bewoners van dit gebied in Noord-Holland Friezen. Deze naam blijft hangen tot in de 8e eeuw na Christus.

Wetenschappers hebben Hilde, naast een naam, ook een gezicht kunnen geven. In 2005 werd een reconstructie van haar hoofd gemaakt. Hierdoor kun je nu, kijkend in haar blauwe ogen, 1600 jaar teruggaan in de geschiedenis.

Begin 2015 krijgt Hilde haar eigen museum: het Huis van Hilde. Dit archeologiecentrum in Castricum toont de geschiedenis van de Neanderthalers tot en met de Tweede Wereldoorlog. Hierbij wordt natuurlijk veel gebruik gemaakt van alle bijzondere vondsten uit de regio. Kom allemaal kijken!